Terugblik 2017

Terugblik 2017

Wat hebben we weer een ontzettend mooi jaar gehad!

Toen in 2016 de 1500e aanhanger in zicht kwam is besloten tot een naamsverandering en aanscherping van de strategie van het SEE Network. In 2017 is SEE Network geprofessionaliseerd tot een offline en online ontmoetingsplaats voor kennisdeling, inspiratie, storytelling en verbinding. En daar hoorde een aantal hele mooie events bij!

SEE Nieuwjaarsborrel

Aan het begin van het jaar hebben we op het nieuwe jaar geproost. We deden dit op de inspirerende Ceuvel. Na een persoonlijke rondleiding van één van de oprichters van De Ceuvel leidde Willemijn van der Werf (Business Developer Circular Economy van TNO) als  eerste spreker van het jaar, ons 2017 in. Een stevige, soms vertwijfelde maar vaker opzwepende, discussie volgde over dat het evident is dat de circulaire economie als een gegeven moet worden gezien maar dat het lastig is om dit over de bühne te krijgen. Na afloop werd er nog goed genetwerkt en is geconstateerd dat op een volgend event het goed zou zijn om met echt praktische tools te komen hoe we als professionals sociale impact kunnen bewerkstelligen binnen ons bedrijf. Dit is het thema van SEE Day LEF! geworden.

SEE Corporate event – Dopper

In Augustus hebben de leden van het SEE Network elkaar ontmoet bij Dopper. Een mooi bedrijf met een nog mooiere visie. Virginia Yanquilevich nam ons mee in de missie en strategie van Dopper en samen werkte we aan een casus om nog meer plastic te besparen.

SEE Day LEF!

September stond in het teken van LEF bij de Social Impact Factory Utrecht. Het was een mooi programma rondom LEF in duurzaam ondernemen. Een avond vol met prikkelende stellingen, discussies, workshops, lezingen en mooie ontmoetingen tussen gelijkgestemde professionals. We hebben geluisterd en mee gediscussieerd over verhalen met betrekking tot het verduurzamen van de keten, hoe Randstad haar medewerkers meeneemt en betrekt in haar duurzame transitie, hoe Rituals dogma’s doorbreekt en de implementatie van het mooie contact fonds bij KPN. Met bijdragen van Kees Klomp, Carolien Gadella-van Wersch, Veronique Swinkels, Robbert Jan Dekker, Maartje Bouvy, Marion Kremer, Marlou Leenders, Karin van IJsselmuide, Mark Spetter en Muriel Arts.

SEE Boekenbal

In november hadden wij een heel inspirerende avond in de Kas van Circular Valley. De schrijvers Kees Klomp (Handboek betekenisvol ondernemen), Sander Tideman (Business as an instrument for societal change), Chantal Heutink (Op hoge hakken in Afrika) en Hugo Hollander (Duurzaamheid is passe) gingen in gesprek met elkaar onder leiding van SEE Member Wies Schellart die bruggen wist te leggen tussen de verschillende boeken en persoonlijke verhalen.

Een hele grote dank aan alle leden van SEE Network! SEE Network is wat jij en wij er van maken en samen bouwen we aan een wereld waarin bedrijven een rol spelen in het oplossen van maatschappelijke problemen én zorgen we ervoor dat dit de norm wordt voor succesvolle bedrijven.

Laten we ook elkaar in 2018 weer ontmoeten, inspireren en onze ideeën over duurzaamheid delen!

SEE you!

Author Information

UPCOMING EVENTS 2018

Het nieuwe jaar staat alweer bij voor de deur, dus daarom hebben wij alweer nieuwe events gepland. Dus save in ieder geval alvast de volgende dates in je agenda:
1 februari: SEE Nieuwjaarsborrel
17 mei: SEE Corporate event
6 september: SEE DAY
29 november: SEE Boekenbal

Tof om dan elkaar weer te ontmoeten, inspireren en onze ideeen over duurzaamheid te delen. En we kunnen altijd wel wat hulp gebruiken bij de organisatie van de events. Dus lijkt dit je leuk, stuur dan even een mail naar [email protected]!

Author Information

TERUGBLIK SEE BOEKENBAL!

Hoofddorp, donderdag 23 november – Buiten is het donker en guur maar in de Kas van Circular Expo is het warm en licht. Leden van SEE Network gingen met vier schrijvers in gesprek over duurzaam/ sociaal/ ethisch of betekenisvol ondernemen, onder leiding van Wies Schellart. Het blijkt lastig de  juiste woorden te vinden want greenwashing ligt op de loer. En – zoals Kees Klomp stelt – zou sociaal ondernemen niet de norm moeten zijn? Al het andere is immers asociaal?

Ook Hugo Hollander vindt dat duurzaamheid “passé” is. Maar geeft tegelijkertijd in zijn boek een praktisch recept voor een toekomstbestendige ondernemingsstrategie. Een recept waarbij iedereen de ingrediënten zelf “naar smaak” dient toe te voegen. Die eigen smaak is overigens een kwestie van ontwikkelen, daarover zijn de meesten het eens. Sander Tideman nam twintig jaar de tijd om zijn gesprekken met de Dalai Lama én zijn eigen ervaringen om te zetten in een boek vol wijsheden over duurzaam zakelijk leiderschap. Ook Chantal Heutink nam de tijd om haar persoonlijke missie te ontdekken. Zij vond die in Kenia, waar zij een social business startte die ervoor zorgt dat meisjes ook tijdens hun ongesteldheid naar school kunnen.

Wat neem ik mee van deze avond? Dat er veel mis is in de wereld en dat de kunst is daar niet ontmoedigd door te raken. Sander kijkt daarvoor naar de Dalai Lama en zijn onvermoeibare inzet voor zijn onderdrukte volk. Tegelijkertijd is er reden voor optimisme: we hebben alle problemen zelf veroorzaakt dus we kunnen ze zelf oplossen, aldus Kees. Chantal raadt aan om te onderzoeken waar je kracht ligt en van daaruit jouw unieke bijdrage te leveren. En Hugo 'leads by example': als het niet lukt om een bedrijf van binnenuit te veranderen, dan kun je altijd nog  je eigen zaak starten.

Onder de strakke en geestige leiding van Wies vliegt de avond voorbij. Nog even snel wat boeken aanschaffen voor in de zak of onder de boom en – alweer – geïnspireerd naar huis.

Meer informatie over de boeken:

Kees Klomp
Handboek betekenisvol ondernemen

http://www.atlascontact.nl/boek/handboek-betekenisvol-ondernemen/

Sander Tideman
Business as an Instrument for Societal Change

http://flowfoundation.nl/product/in-conversation-with-the-dalai-lama/

Chantal Heutink
Op hoge hakken in Afrika
http://www.lifeonhighheels.com/boek/

Hugo Hollander & Carolien Gadella - van Wersch
Duurzaamheid is passé
https://shareimpactaccountants.nl/actueel/boeken/104-duurzaamheid-is-passe

Door: Sharon van Ede, (SEE member)

 

Author Information