TERUGBLIK SEE BOEKENBAL!

Hoofddorp, donderdag 23 november – Buiten is het donker en guur maar in de Kas van Circular Expo is het warm en licht. Leden van SEE Network gingen met vier schrijvers in gesprek over duurzaam/ sociaal/ ethisch of betekenisvol ondernemen, onder leiding van Wies Schellart. Het blijkt lastig de  juiste woorden te vinden want greenwashing ligt op de loer. En – zoals Kees Klomp stelt – zou sociaal ondernemen niet de norm moeten zijn? Al het andere is immers asociaal?

Ook Hugo Hollander vindt dat duurzaamheid “passé” is. Maar geeft tegelijkertijd in zijn boek een praktisch recept voor een toekomstbestendige ondernemingsstrategie. Een recept waarbij iedereen de ingrediënten zelf “naar smaak” dient toe te voegen. Die eigen smaak is overigens een kwestie van ontwikkelen, daarover zijn de meesten het eens. Sander Tideman nam twintig jaar de tijd om zijn gesprekken met de Dalai Lama én zijn eigen ervaringen om te zetten in een boek vol wijsheden over duurzaam zakelijk leiderschap. Ook Chantal Heutink nam de tijd om haar persoonlijke missie te ontdekken. Zij vond die in Kenia, waar zij een social business startte die ervoor zorgt dat meisjes ook tijdens hun ongesteldheid naar school kunnen.

Wat neem ik mee van deze avond? Dat er veel mis is in de wereld en dat de kunst is daar niet ontmoedigd door te raken. Sander kijkt daarvoor naar de Dalai Lama en zijn onvermoeibare inzet voor zijn onderdrukte volk. Tegelijkertijd is er reden voor optimisme: we hebben alle problemen zelf veroorzaakt dus we kunnen ze zelf oplossen, aldus Kees. Chantal raadt aan om te onderzoeken waar je kracht ligt en van daaruit jouw unieke bijdrage te leveren. En Hugo 'leads by example': als het niet lukt om een bedrijf van binnenuit te veranderen, dan kun je altijd nog  je eigen zaak starten.

Onder de strakke en geestige leiding van Wies vliegt de avond voorbij. Nog even snel wat boeken aanschaffen voor in de zak of onder de boom en – alweer – geïnspireerd naar huis.

Meer informatie over de boeken:

Kees Klomp
Handboek betekenisvol ondernemen

http://www.atlascontact.nl/boek/handboek-betekenisvol-ondernemen/

Sander Tideman
Business as an Instrument for Societal Change

http://flowfoundation.nl/product/in-conversation-with-the-dalai-lama/

Chantal Heutink
Op hoge hakken in Afrika
http://www.lifeonhighheels.com/boek/

Hugo Hollander & Carolien Gadella - van Wersch
Duurzaamheid is passé
https://shareimpactaccountants.nl/actueel/boeken/104-duurzaamheid-is-passe

Door: Sharon van Ede, (SEE member)

 

SEE x Dopper: Exclusief voor jou!

UITNODIGING

Donderdag 7 september organiseren wij bij Dopper een exclusieve avond voor jou als SEE creator die geleid zal worden door Virginia Yanquilevich, Managing Director Dopper. Zij zal ons meenemen in de wereld van Dopper op de weg naar professionalisering en de gelijktijdige integratie van de missie van de foundation. Daarnaast zal er ook uitdagende case centraal staan.

LET OP: Er is plek voor maximaal 25 deelnemers, hier wil je gewoon bij zijn. Dus meld je HIER aan.

Programma in het kort
18:00 – 18:30 uur Ontvangst
18:30 – 19:00 uur Welkom by SEE & Dopper
19:00 – 19:10 uur Pitch Dopper
19:10 – 20:00 uur Case
20:00 – 20:30 uur Pitchen uitkomsten
20:30 – 21:00 uur Borrel

ALLES OP EEN RIJ
Pitch by Dopper | Cases | Networking | Great people | SEE present | Drinks & Bites
Wanneer: donderdag 7 september
Waar: Paul Krugerkade 45e, 2021 BN, Haarlem
Ontvangst: 18:00 uur (aanvang : 18:30 uur)
Einde: 21:00 uur (inclusief drinks & bites)
Tickets: gratis, maar meld je HIER aan.

OVER DOPPER
In 2009 was Dopper oprichter Merijn Everaarts aan het zappen en stuitte toen op een schokkende documentaire over de enorme hoeveelheid plastic in onze oceanen. En daarnaast viel het hem op hoe bizar het eigenlijk het is dat zoveel mensen hun plastic flesjes weggooien, terwijl het beste drinkwater in veel landen gewoon uit de kraan komt. Dus hij voelde dat hij hier iets aan wilde doen. Hij besloot op zoek te gaan naar de perfecte herbruikbare waterfles. En in 2010 zag Dopper het licht. Sindsdien is Dopper niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld, en verovert de duurzame waterfles ook de rest van de wereld. Zo hebben we inmiddels voet aan wal gezet in België, Duitsland en de Verenigde Staten. Hier wordt uit de Dopper gedronken en gebouwd aan een internationale community. Maar er zijn nog veel stappen te nemen.
The bottle is the message
www.dopper.com

OVER SEE
SEEnetwork heeft als ultiem doel dat elke business een social business wordt en verenigt entrepreneurs en intrapreneurs in dit streven. De leden delen kennis en ervaring met elkaar zowel on- als offline in events, lezingen en op een interactieve site. Leden werken in toonaangevende posities binnen corporates, overheid, social businesses en adviesbureaus.
https://www.seenetwork.nl

SEE you there?!

Masterclass 'MVO doe je zo' De rol van de MVO manager van inzicht naar impact

Langzamerhand heeft het merendeel van de bedrijven oog voor MVO, veelal uitgewerkt in heldere doelen, al dan niet geïntegreerd in de overall strategie. De resultaten zijn, zo leert de ervaring, niet altijd in verhouding tot de inspanning van de MVO manager. Deze trekt, duwt, enthousiasmeert, inspireert, leert en werkt zich in het zweet om als schaap met vijf poten de organisatie in beweging te krijgen. 

Dit kan anders!

De door Carola Wijdoogen omschreven rollen van de MVO manager vormen voor veel MVO managers een Eureka moment, net als het door Good Company ontwikkelde vliegwiel dat laat zien waar je als organisatie staat en hoe de mensen te mobiliseren en aan te zetten tot verandering.
Door in de workshop beide modellen te combineren kunnen wij jullie in 1 middag niet alleen inzicht geven maar ook een naar plan voor impact laten ontwikkelen

Simpele tools en praktische tips

Het doel van de masterclass is om inzicht in de 7 rollen van de MVO manager en in de fase waarin de organisatie zich bevindt om te zetten in een praktisch plan hoe MVO te organiseren en structureren om tot optimaal resultaat te komen. Aan het einde van de workshop, heb je een concreet actieplan ten aanzien van het (nog) beter laten landen van CSR in de organisatie. Ook heb je handvatten hoe je anderen mee kan krijgen.

Doelgroep

Managers die binnen de organisatie verantwoordelijk zijn om MVO van ambitie naar impact te brengen.

Praktisch

De workshop vindt plaats op donderdag 11 mei en donderdag 8 juni, Bahialaan 100, Rotterdam

Door wie?

De workshop wordt gegeven door Eleonoor Hintzen en Ginny Nijman. Ginny Nijman heeft jarenlange ervaring als marketing en innovatiemanager, is corporate coach en combineert dit alles met haar passie voor CSR. Eleonoor Hintzen heeft 20 jaar ervaring in CSR, is psycholoog geïntrigeerd door veranderkunde en door haar Nima A en B opleiding spreek zij ook de taal van Ginny. Zo vormen ze een mooi complementair team.

Kosten en inschrijven

De kosten bedragen € 595,00 (Bij aanmelding voor 11 april Early Bird tarief 495,00)
Deze workshop is toegankelijk voor een beperkt aantal deelnemers. Inschrijven kan door voor 1 mei een e-mail te sturen aan [email protected]. je ontvangt dan van ons een bevestiging.

Meer informatie? Mail naar [email protected] of bel 06 28639661
 

Onderzoek nodig naar lokale context in ontwikkelingslanden?

Voor Shared Value Foundation ben ik op zoek naar bedrijven of organisaties die een activiteit willen ondernemen in een ontwikkelingsland en hier een positieve impact willen maken. Denk hierbij aan activiteiten op het gebied van ondernemerschap in ontwikkelingslanden, de textielindustrie, micro/meso financiering en de circulaire economie.

Ik heb een master in Development Studies en heb zelf onderzoek gedaan naar kleinschalig ondernemerschap in de textielindustrie van Peru. Als onderzoeksconsultant zou ik voor Shared Value Foundation een diepgaand onderzoek kunnen uitvoeren naar de lokale situatie en de (potentiële) impact van uw investering of interventie. Zie hier wat voorbeelden van projecten: http://www.sharedvaluefoundation.com/projects/

Bent u geïnteresseerd of kent u andere geïnteresseerden? Alle tips zijn welkom: [email protected]